Mindenre választ kaphatunk egy kattintással

Gyerekként sose gondoltam volna, hogy egyszer egy vékony, alig tíz centis mobiltelefonnal bármit elintézhetek majd. Régen alapvetően csak a hívás és az üzenetküldés funkció volt a lényeg, vagyis, hogy gyorsan elérjük egymást. Most azonban már az életünkkel és a személyiségünkkel is eggyé váltak a telefonok.

Hozzá kell tennem, hogy míg 10-15 éve majdnem egy hétig is kihúzta a mobiltelefonunk aksija, addig a mostani modellek maximum egy napot képesek töltés nélkül bírni. De ezen miért is lepődünk meg, amikor minden egyes pillanatban a kezünkben van, nyomkodjuk, használjuk, híreket olvasunk rajta?! Őszintén szólva egyszerre tartom ezt az elképesztő technológiai fejlődést jónak és rossznak is. Rossznak azért, mert valahol ettől az eszköztől függ az életünk. Jónak pedig azért, mert olyan kapukat nyitott meg előttünk az információszerzésben, ami sokban megkönnyíti a mindennapjainkat. Pillanatok alatt tudhatunk meg fontos dolgokat, egyszerre vásárolhatunk és eladhatunk.

Pár hónapja felhívtam édesapámat, hogy jöjjön el velem megnézni egy házat, ugyanis a kutyáim miatt már évek óta terveztem, hogy a lakásból egy kertes házba költözöm át. Az igaz, hogy nem volt könnyű megtalálni az utcát, de a telefonomnak hála csak be kellett ütnöm a címet és már mutatta is a pontos irányt nekünk. Odaérve természetesen apukám a lehető legalaposabban felmérte a ház minden egyes pontját, előnyét, hátrányát és még sorolhatnám. Az egyik legfontosabb dolog a házon található napelem ára, ami nem két fillér lehetett a tulajdonosnak. Ugyanakkor szerinte sokkal takarékosabb a napenergiával működő házak fenntartása, mivel ahogy a nevében is benne van a nap elektromágneses sugárzásából alakít egyenáramot.

Én kicsit szkeptikus voltam a témát illetően, így előkaptam a telefonom és a rákerestem néhány oldalra, ahol nagyon sok vélemény volt ezzel kapcsolatosan. Egyhangúan azt írta a legtöbb ember, hogy életük egyik legjobb befektetése volt átállni a napelemes rendszerre, ugyanis szembetűnő, hogy mennyivel kevesebb rezsit kell havonta befizetniük. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon alapos kutatómunkát vett igénybe, amíg utána olvastam. Egyrészt, mert a ház tulajdonosa ezt is belekalkulálta az árba, ami kicsit sok volt. Másrészt, hogy tényleg megérné-e, ha egy ilyen házba fektetnék. Felhívtam néhány céget és apukám is írt egy SMS-t az egyik barátjának, akinek napelemes rendszer van kiépítve a házán. Hosszas töprengés után úgy döntöttem, hogy hiába kerül többe a ház, mint amennyit alapból szántam volna rá, hosszútávon sokkal jobban járok, mert itt a fel nem használt energiát nem a szolgáltatóhoz juttatjuk, hanem akkumulátorokba töltjük fel és onnan nyerjük, ha épp szükségünk van rá.

Szóval egy hét után végül árajánlatot tettem a tulajdonosnak és megvettem a házat. Azóta sem bántam meg.