Tuti tippet kaptam a mobilszervizben az energetikai tanúsítványhoz

Reggel kissé idegesen érkeztem a munkahelyemre. Én vagyok ugyanis a csapatban az ügyeletes „vidám lány”, akinek a leglököttebb vevőhöz is van türelme, aki például nem tudja, hogy mi a különbség a rendes és az autós töltő között, vagy éppen keveri a töltőt és az aksit… És a legbunkóbbakkal is jól kijön, akik még köszönni sem tudnak. Vigyorogva kioktatja őket, és tényleg nem veszi magára akkor sem, ha aznap a 20. ilyen van. Na, hát ilyen vagyok én a mobilszervizben.

De ma állati feszült voltam, csapkodtam a cuccaim össze-vissza, a srácok kérdőn néztek rám, hogy mi a baj?

Hát, mondom, az a baj, hogy végre el tudnánk adni a lakást, már megvan a vevő, de az ajánlatát nem tartja fent, csak 2 napig. És most derült ki, hogy sehol nem találjuk az energetikai tanúsítványt, ezért újat kell csináltatni, és simán lehet, hogy emiatt elúszik az üzlet, mert hát hogy lenne kész az a cucc ilyen gyorsan?

Peti szerencsére mindig a helyzet magaslatán van, legyen szó egy szilánkosra tört samsungról vagy egy klotyóba ejtett sonyról. És most is tudta a megoldást. A bátyja és a felesége pont pár hónapja adták el a lakásukat, ezért mindent tudott az energetikai tanúsítványról.

Van egy szuper cég, kezdte. Korrekt áron dolgoznak, az egész ország területén, és ráadásul gyorsan! A helyszíni felméréstől számítva 24 órán belül nálad lehet a szükséges papír, de ha ez nem elég gyors, akkor a felmérést követő 6-12 órán belül el tudják küldeni a tanúsítvány hitelesített azonosítóját, és az alapján az ügyvéd már meg tudja írni a szerződést, amit átküldhet a vevőnek.

Szerintem most rögtön rendeld meg a szolgáltatást, mondta, ha mázlid van, ki tudnak jönni holnap felmérni. Aztán elmesélem a további folyamatokat.

Én is pont erre gondoltam, ezért gyorsan megkerestem a Peti által mutatott honlapon a telefonszámot, gondoltam ez a leggyorsabb. Gyorsan felvették az adataimat, név, email cím, telefonszám, és a lakás pontos címét, irányítószámmal, mindennel együtt, mondták, hogy továbbítják az illetékes kollégának, aki az adott területért felel, és ő fog keresni a helyszíni felmérés időpontegyeztetése miatt.

Amíg ezt a telefont vártuk, Peti elmesélte az egész folyamatot, hogy hogyan is zajlik. Amit én telefonon intéztem, azt lehet e-mailen és egy űrlap kitöltésével is. Ahogy nekem is mondták a telefonban, ilyenkor az adatok az illetékes mérnökhöz kerülnek, hiszen ugye az egész ország területén dolgoznak.

Az időpontegyeztetést követi a helyszíni felmérés. Ha van bármilyen építészeti dokumentum, ami a lakással kapcsolatos, azt ilyenkorra elő kell készíteni: alaprajz, tervrajz, műszaki tervek, leírások. Ha nincs, nem nagy gond, de mégis jó, ha van. A mérnök a felmért adatokat továbbítja a központnak, és 24 órán belül nálad lehet az energetikai tanúsítvány. Emailben vagy futárszolgálattal. Az előbbi gyorsabb, és most olcsóbb is, a környezettudatosság jegyében. De ha a 24 óra is sok idő, akkor ugye ott van az sms-lehetőség, amivel valószínűleg élni fogunk.

Zúgott a fejem a sok infótól, de csak most esett le, hogy azt még mindig nem tudtam meg, tulajdonképpen mi ez a papír.

Peti mondta, hogy ez igazából arra szolgál, hogy a vevőnek hiteles információval szolgáljon a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai besorolásáról, minőségéről, az esetlegesen szükséges felújításokról, korszerűsítésekről. Egy ilyen tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben nem történik az ingatlanon olyan változás, mely nagyban, lényegesen befolyásolja a besorolását: szigetelés, új fűtési rendszer, stb.

Mire Peti az egészet elmagyarázta, már csörgött is a telóm, és egy nagyon szimpatikus úriember érdeklődött, hogy mikor lenne alkalmas a helyszíni felmérést megejteni. Akkora szerencsém volt, hogy a másnap reggeli időpont megfelelt neki, így biztos, hogy nem csúszunk majd ki az időből. Gyorsan küldtem egy üzit a páromnak, hogy keresse elő a tervrajzokat és műszaki doksikat, ha vannak, majd egy hatalmas öleléssel, és később egy snickersszel megköszöntem Petinek a segítséget.

Éppen mire ezzel végeztünk, be is indult a délutáni dömping, mindenki hozta a telóját alkatrész cserére, meg mindenféle szervizre. Én pedig a megszokott, vidám stílusomban fogadtam mindenkit, miután lekerült a vállamról ez a tanúsítvány probléma.