Visszazárkózom a magam kis világába – ettől leszek boldog!

Hogy mi a magam kis világa? Az, amit a felnőttkorba lépéssel kellett magam mögött hagynom, de tudtam, hogy nem örökre teszem. Mindig is biztos voltam benne!

Már nem is emlékszem, milyen gyertya alapanyagok voltak mindig otthon nálunk gyerekkoromban, de arra emlékszem, milyen sok ilyesmit csinált édesanyám, és arra is, hogy maga készítette a szappant nekünk. Mostanában jönnek elő ezek a kedves emlékek újra és újra – falun laktunk, nyugodtabb környezetben, nem volt internet, még a telefon is ritkán csörrent meg. De az egy egész, minden szempontból teljes és boldog élet volt. Nem voltunk rákényszerülve semmire, édesanyám szerette a kézműves dolgokat alapból, szóval szerelemből csinálta őket. És szívből csinálni valamit, majd elajándékozni például…

De ne szaladjunk így előre!

Nemrég visszaváltottam “butatelefonra”. És igen, újra telefonálok ahelyett, hogy csevegőprogramot használnék és a gyertya alapanyagok is érdekelni kezdtek. A pipereporta.hu nevű netes bolt (mely létezik hagyományos boltként is persze) azért megmutatja, az internetet kár volna teljesen kizárni, de például szappant készíteni, nekik köszönhetően, megint csak olyan lesz, amit most én, felnőttként már a saját családommal szeretnék elkezdeni és gyakran művelni. Emellett ugyanakkor érdekelnek tehát a gyertyák is és a különböző házi kozmetikumok.

Az ilyen tevékenységek folytán szerintem könnyebben egybeforr érzelmileg a család. Gondolok itt a szappankészítés mellett arra, hogy valami szépre tanítjuk a gyerekeket, akik művészeti sulisként egyébként is nyitottak akár a gyertyakészítésre régóta, ugyanakkor körülülni hosszában egy asztalt, együtt dolgozni, közben beszélgetni igencsak élvezetes légkört eredményez majd. Ebben biztos vagyok! És már alig várom.

A Pipere Portával mostanra felkészültté váltam ahhoz, hogy előre tudjam, minden jól fog menni, így lesz sikerélmény is. Az összes videót megnéztem a https://www.youtube.com/@pipereporta2146 linken megtalálható Youtube-csatin is, és eztán jött a hosszas olvasás az egyéb mellékelt tudásgyűjteményük felületein, amikhez hozzáférést adnak a webshopos oldalon. Készíteni fogunk ajándékba és itthoni használatra is mindenféle kozmetikumokat idővel, szép és dekoratív, vagy épp az illatukkal bármely háztartást megtöltő dolgokat!

Az első nekifutás (bár, azt hiszem most hétvégén ezt még egyedül csinálom – meg is rendeltem mindent hozzá) egy folyékony festékkel elkészített gyertyaszett lesz, kisebb és nagyobb darabokkal. A www.boskefalvibuborekok.blogspot.com címen található blogjuk kiváló kedvcsináló ezekhez (ez a kedvenc ötletelő felületem tőlük). Amit pedig a család többi tagjával fogunk terveim szerint megpróbálni, azok az erről a blogról ötletként lopott szójamécsesek lesznek. Mert egyszerű a kivitelezésük, szóval nem fogunk rögtön az elején elcsigázódni, az biztos. Szójaviasz kell ehhez, valamilyen illatolaj, természetesen bonbon forma (ezek mind a webshopból rendelhetők, változó lehet, hogy éppen mi, de az aktuális kínálat mindig hatalmas), a munkafázisokból pedig nincs sok: olvasztás, illatosítás, ezután csinálhatunk színezést is, és lehet is a formába önteni!

A távlati terveim pedig (amikhez még nem rendeltem meg ugyan mindent) a következők…

A gyertya alapanyagok mintájára egy lista a beszerzendő dolgokról, a futár megérkezése után pedig a következő havi egyik hétvégi közös program keretében SWIRL technikai mintás CP szappanok készítése. Ez hogy néz ki a gyakorlatban? Szilárd vajakat és olajokat kell összemelegíteni (akad olyan videó a fenti linken, melyben részletezik, még mi kell bele), ebből önteni keveset a színezőkhöz, ezután feloldott lúgot önteni az olajkeverékhez (szemüveg, gumikesztyű elengedhetetlen), ezt összemixelni, hozzáadni az illatokat, így az egészet a színezőkhöz önteni (színezőnként fél gramm), és ezt is összekeverjük. Ehhez kell még specifikus öntőláda, amelyekbe mehet is a szappanmassza!

A kreatív rész csak ebben a fázisban következik el, viszont a gyerekekről tudom, már kisebb korukban is megunhatatlan “mágia” volt a szemükben a mixelés, és a kotyvasztás! (Most úgy mondom persze, ahogy ők mondták, de a lényeg nekik ezúttal a tanulás lesz, amit igencsak élvezni fognak) Ha minden felsorolt ponttal végeztünk, mehet az előmelegített sütőbe az elegy. További hozzávalók, amiket nem írtam le részletesen, minden ilyesmiről a youtube-on, vagy a blogban tehát, bárminek a készítésébe is fogjunk! Nem győzöm elismételni, az olvasással érdemes indítani, mert azért nem gyerekjáték, de nem is nagyon nehéz a kellő technikák és elgondolások elsajátítása.

A CP amúgy hideg eljárással készített szappan, a sütőnek 50 fokosnak kell csak lennie, 2 óra elég neki és benne lehet hagyni a sütőben aztán, hogy ott hűljön ki – akár másnapig.

Természetesen, az iménti folyamathoz nem csak az alapanyagok, de a készítés eszközei is megtalálhatók a pipereporta.hu-n! Tehát összességében egy “minden egy helyen” elvre épülő boltot ajánlottam nektek, mert azért túl sokat utánajárni mindennek én sem szeretek. Nem is fogok. Itt sokadik átnézésre is találtam mindent, pedig az összes dologból nyilván rögtön nem rendeltem. Azonban szeretek előre gondolkodni. De kiváló, hogy voltak, akik gondoltak erre, hogy az ilyen folyamatok minden fázisát és elemét megtámogassák a választékkal, amit kínálnak. Mikbe vághatunk még bele, ha őket keressük mind alapanyagokért, mind receptekért, a különböző felületeiken? Fürdőbombákat csinálhatunk, vagy mindenféle natúr kozmetikumokat, saját parfümöket, ajakír golyót, borotvaszappant, fürdősót… Ezen a ponton tehát vissza is térhetnék akár a teljes szemléletváltás opciójára, amivel felütöttem a mostani beszámolómat a legújabb “hóbortomról”. Hogy jelezzem, nem csak móka és kacagás lehet ez, hanem, ha akarjuk életforma is, amin keresztül spórolhatunk és önellátók lehetünk egy rakás dologban. Én tehát így tervezek! Aztán majd meglátjuk.

Miért szeretem még a shopjukat?… Mert az elvárt alap-dolgok tekintetében is eddig nagyon jól működik, jók a tapasztalataim! 25 ezer forint fölött ingyen házhozszállítást kapunk, ami nem csak futárral, de Foxposttal is lehetséges. Lehet fizetni bankkártyával, előre történő utalással, és szállítanak külföldre is, így fel tudtam ez ügyben venni a kapcsolatot újra a tesómmal, Ausztriában, akit sikeresen rávettem, hogy elevenítsük fel újra ezt a régi hagyományt, és osszuk meg a tapasztalatainkat, visszatérően. Örült is neki… Mint mondottam, a gyerekkorunk csodálatos volt és irigylésre méltó.

Nos, látjátok már, mitől vagyok ennyire lelkes. Olyan kikapcsolódást találtam a hétvégékre, amik felállítanak a TV, vagy a számítógép elől, így komolyabb területeken is előrébb léphetek tudatosságban és az időm hasznos eltöltésében. Nem csak azáltal, hogy dobtam az okostelefont, és már azon sem függök egyrészt, még a munkaidő szüneteiben sem. Hanem több kiaknázatlan lehetőséget találtam. Higgyétek el, az alkotás, a különböző itthoni dolgok, máshonnan drágán beszerezhető termékek saját úton történő létrehozása visszahoz egy csomó jó benyomást és szokást, egy nyugodtabb, több tudatosságra épülő világból! Ami a szüleink, nagyszüleink világa volt és ők még arra próbáltak sokunkat tanítani. Most én is arra fogom, a saját gyerekeinket! Bárcsak bejönne – de tényleg hiszem, hogy bejön.