Okostelefon vs. hőszivattyús fűtési rendszer távmenedzsment

Utálom az okostelefonokat. Vagyis ez így nem pontos. A mobiltelefonokat utálom. Mindjárt megérted a különbséget. Irigylem az apámat, aki úgy le tudott volna menni a Balatonra egy unalmas szürke hétköznapon, hogy közben nem hívják negyedóránként a kollégái vagy az ügyfelei. Sajnos sohasem ment le sem egyetlen unalmas hétköznapon, sem egyetlen izgalmas hétvégén a Balatonra, így engem sem vitt magával sohasem.

Szóval őszintén utálom a mobilokat. Természetesen miközben ezeket a sorokat írom, az asztalon mellettem pihen egy Xiaomi készülék. Szerencsére hosszú évek harcával sikerült eljutnom addig, hogy ez csak naponta 2-3-4 alkalommal szólal meg. Gyakran egyszer sem. Ehhez természetesen le kellett építenem és/vagy más csatornára kellett terelnem a kollégákat, az ügyfeleket, a rokonokat és a barátokat is. Látom a formálódó kérdésedet: megérte? Nem tudom. Talán most túl őszinte voltam, de megtehetem: ezt a cikket úgysem olvassák sokan 😉

Ezek után minek nekem egyáltalán okostelefon? Az biztos, hogy nem a “mindig elérhetőség” miatt. Inkább azért, mert az információ így mindig velem van. Különösen három alkalmazást használok sokat:

  • a Waze navigációt,
  • a Seeking Alpha Portfolio Trackert,
  • a házam fűtési rendszerének távmenedzsmentjét.

Sőt, tulajdonképpen magát a fűtési rendszert is a telefonon választottam ki és rendeltem meg. Természetesen egyetlen telefonhívás nélkül, teljesen online.

2022 nyarán úgy döntöttem, hogy lecserélem az ősöreg gázkazánt a házunkban. Még apám vásárolta meg, akkoriban nagyon modern fűtési rendszernek számított. Stílszerűen úgy fogalmazhatnék, hogy a csapból is az folyt, hogy a gáz mennyire jó és biztonságos. Időközben kaptunk a nyakunkba egy energia válságot és ezzel karöltve megérkezett egy gázrobbanás, akarom mondani egy gázár robbanás is.

Tudtam, hogy váltani szükséges, csak azt nem, hogy mire? Pellet kazán, elektromos kandalló, norvég elektromos panel, olajradiátor, tűzifával fűtött cserépkályha, hőszivattyú? Természetesen mindegyikről rendelkezem felületes információkkal, de ez kevés egy megalapozott döntéshez. Legkevesebbet a legmodernebbről, a hőszivattyú rendszerekről tudtam, így ezekkel kezdtem a kutakodást.

Találtam is egy remek cikket a témáról Mi az a hőszivattyú? – Esté Credit címmel. Egy szemléletes képpel indul, amelyből azonnal megértettem a lényeget. A lényeg a hatásfok. A felsorolásomban szereplő szinte valamennyi fűtési rendszer esetében 1 kW valamilyen energiából (pl. 1 kW áramból) lesz 1 kW hőenergia. Természetesen nagyvonalúan számolok, mert vannak mindenféle veszteségek, de nem ez a fontos. Hanem az, hogy a hőszivattyú esetében 0,75 kW környezeti energiából és 0,25 kW áramból lesz 1 kW hőenergia. Felteheted a kérdést? Miben különbözik a 0,75 kW környezeti energia 0,75 kW fosszilis vagy villamos energiától (pl. a tűzifától vagy az elektromos áramtól)? A válasz roppant egyszerű. Hogy a környezeti energia azonnal és díjmentesen a rendelkezésedre áll. Csak oda kell ezt az energiát engedni a kazánhoz (környezeti levegő) vagy fúrni kell egy kutat (talajvíz).

Ebből a tulajdonságából kifolyólag a hőszivattyú rendkívül gazdaságos és rendkívül zöld berendezés:

  • gazdaságos, mert nagyon jelentősen csökkenti a fűtési költségeket. Az Esté Credit weboldalán egy egészen kiváló összehasonlító táblázatot is találsz, amelyből kiderül mennyivel. Feltétlenül nézd meg, előzetesen annyit, hogy gázfűtéshez képest legalább 50 %-al kisebbek a havi fűtési költségei a téli időszakban,
  • zöld, mert nem keletkezik káros (és Rád is veszélyes) szén-dioxid a használata közben. Sem szén-monoxid.

A hőszivattyú rendszeremet az Esté Credit szállította és helyezte üzembe. Kedvező áraik vannak mind az anyagdíj, mind a munkadíj vonatkozásában. Nagyon precíz munkát végeztek és messzemenőkig figyelembe vették az egyedi kéréseimet. Kaptam a fűtési rendszerhez egy mobilalkalmazást is, amelyről távolról is kontrollálni tudom az eszköz működését és a ház egyes helyiségeiben lévő hőmérsékletet. Összességében roppant elégedett vagyok a végeredménnyel és nagyon örülök annak, hogy 2022-ben ráakadtam a neten a Mi az a hőszivattyú? – Esté Credit című cikkre.