Telefontok vagy kormányvédő?

Nagyra becsült elektronikai eszközeink manapság fokozott mértékű veszélynek vannak kitéve. Gondoljunk csak bele a rohanó mindennapok tébolyába és zűrzavarába: ma már nem az a meglepő, hogyha leejtjük pl. a mobiltelefonunkat, hanem inkább az, hogyha sikerül legalább egy napig nem kihullajtani a kezeink közül.

Hogy a visszafordíthatatlan sérüléseket, vagy az esések következtében keletkezett esetleges deformációkat valamennyire kiküszöbölhessük, a legjobb, amit tehetünk, hogyha tokkal ruházzuk fel féltve féltett készülékünket.

Persze vannak, akik kimondottan ódzkodnak az ötlettől, mivel a tok vastagsága, anyaga és színe mondhatni befolyással bír a készülék-használat minőségére is: egy ormótlan tokkal borított telefont pl. feltehetően nem olyan szívesen ragadunk meg, mint mondjuk egy tok nélkülit. Érdemes azonban félretennünk a tartózkodó érzéseinket, és kissé nyitottabbnak lennünk: a telefontok elsődleges rendeltetése ugyanis a védelmi funkció, az esztétikum és a tapintás szempontjai már csak azután következnek, így tulajdonképpen nincs is akkora jelentőségük.

Hasonlóan szokatlan jelenség a kormányvédők használata is. Noha első látásra – akár egy telefontok – haszontalan ötletnek tűnhet, mégis sokkal praktikusabb kiegészítőről van itt szó, mint azt gondolnánk – tudtam meg az autofelszerelesek.hu oldalról. Gépjárművünk kormánya ugyanis olyan rendkívül viszontagságos körülményeknek van kitéve, mint pl. az intenzív napsütés, valamint a mi kezünk által okozott izzadságfoltok, illetve karcolásnyomok.

Ezek persze gyanútlan olvasásra ártalmatlannak tűnnek: kit foglalkoztat az, hogy egy kormány milyen külsővel rendelkezik? A hangsúly azonban nem is a külsőn, hanem sokkalta inkább a kormány állapotán van: a rendszeres használat okozta említett “sérülések” ugyanis veszélyeztethetik személyi épségünket.

Mivel ezektől a rongálódásoktól kormányunk nemcsak az esztétikus borítását veszíti el, hanem kiemelten fontos tapadóképességét is, így nem intézhetjük el őket egy puszta legyintéssel. A kopásoktól ugyanis a kormányunk egyszerre válik csúszóssá és érdessé, amely nagy mértékben befolyásolja a vezetés élményét, illetve akár a koncentrációnkat is.

Magam is alátámaszthatom, hogy teljes mértékben igazak az infók, melyeket az autofelszerelesek.hu oldalán olvastam: nemrég velem is megtörtént, hogy nem tudtam 100 százalékosan megfogni a kormányt egy élesebb kanyar bevétele közben, és majdnem az árokban kötöttem ki. Az eset után igencsak meg voltam ijedve, szóval elhatároztam, hogy beruházok egy kormányvédőre. Mindenféle rangú és nemű változat szembejött velem az interneten: bepillantást nyerhettem a szőrmés, a “csajos”, továbbá a klasszikus, bőrből készült kormányvédők világába.

Stilisztikai, valamint gyakorlati megfontolásból, végül a bőr-változat mellett tettem le a voksomat, amelyet az autofelszerelesek.hu nevezetű oldalról rendeltem. A webhely különlegessége, hogy egészen széleskörű kínálattal rendelkezik a különféle autós kiegészítők tekintetében: jó minőségű tetőboxoktól kezdve, megtalálhatunk itt kiváló tapadást biztosító hólánc-felszerelést, illetve változatos méretű és színű tetőcsomagtartókat is, hogyha csomagterünk bővítésére szeretnénk sort keríteni.

Szerencsére, a kormányvédő beszerzése az autofelszerelesek.hu-ról nagyszerű döntésnek bizonyult: többé nem csúszkál a kezem a kormányon, és sokkal komfortosabb élmény általa a vezetés, mintha a már kissé viseltes, “ruha nélküli” kormánnyal történne.

Különös módon, a telefontokokhoz valamiért több idő volt hozzászoknom, mint a vadiúj, bőr kormányvédőhöz. Előzetes gondolataim ellenére, semmiféle kényelmetlenséget, vagy furcsa érzést nem okoz, ráadásul még az autó utasterét is feldobja.

Elmondható tehát, hogy a kormányvédők használata egyszerre ad lehetőséget a biztonságosabb vezetésre, illetve a stílusosabb megjelenésre is.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem szeretne váratlanul egy kegyetlen kanyar miatt halálfélelmet átélni. Régi klisé, de örök érvényű: “Jobb félni, mint megijedni.”