Amit nem lehet egy telefonhívással elintézni, az lehetetlen

Az egyre fejlődő technika és a mindent behálózó internet olyan nagyszerű lehetőségek ajtóit nyitotta fel előttünk, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt el se tudtunk képzelni.

Manapság már szinte alig látni a kávézókban, buszokon, villamosokon vagy akár az utcán sétáló emberek között, aki épp ne használná valamire a telefonját: a kávézóban, villamoson ülve chatelünk vagy facetime-ozunk családtagjainkkal, barátainkkal, zenét hallgatunk vagy épp közönséges telefonhívásokat kezdeményezünk vagy fogadunk. Nincs ebben egyébként semmilyen értékítélet részemről, bevallom, el sem tudom képzelni, hogyan volt lehetséges a teljes értékű emberi létezés okostelefon és világháló nélkül. Én magam GPS szolgáltatás nélkül folyamatosan eltévednék, a fülhallgatóm hiányában roppant unalmasnak találnám az utazásokat, belebetegednék az aggódásba, ha nem hívhatnám fel legalább hetente egyszer a távol élő barátaimat, rokonaimat.

Lenyűgöz, hogy mennyire egyszerűvé tette az életünk a mobiltelefon és az internet. Ha az érdekel, hogy mit enne vacsorára a párom, nem kell megvárnom, míg hazaér, hogy megkérdezhessem, hanem egész egyszerűen írok egy üzenetet neki, és ha épp nincs kedvünk bevásárolni menni vagy főzni, akkor egy újabb egyszerű telefonhívással házhozszállítást lehet kérni. Rendkívül kényelmes, hogy nem kell megtanulni a közlekedési eszközök menetrendjét, sőt, a legtöbb helyre nem kell elmenni személyesen, bármilyen szolgáltatás érdekel, elég megnézni a weboldaluk vagy odatelefonálni, így a mindenféle ügyintézés, vásárlás idejét is lerövidíthetjük.

Nemrég a páromnak autóbalesete volt, így viszonylag hosszú időt töltött a kórházban, és vele én is, hiszen minden nap látogattam. A vizitek idején azonban a látogatóknak el kell hagyni a kórtermeket. Bevallom, hogy amikor épp nem a saját eszközömmel vagyok elfoglalva, akaratlanul is bele szoktam hallgatni a körülöttem történő telefonbeszélgetésekbe. Egyik ilyen alkalommal a kórház belső udvarán sétálgatva vártam meg a délutáni vizit végét. Egy idősebb hölgy telefonbeszélgetését csíptem el, aki éppen arról beszélgetett egy ismerősével, hogy a férjének – a kardiológusa javaslatára – oxigénpalackot kell használnia otthon. Azon tanakodtak, hogy vajon hol lehet ilyet a legegyszerűbben beszerezni. Telefonbeszélgetésük végén szóba elegyedtem a hölggyel, aki nagyon örült a felajánlott segítségnek. Mi sem volt egyszerűbb, mint felcsapni a Google-t, és rákeresni a témára. Néhány perc múlva máris böngészhettük a Gázpalackfutár weboldalát, ahol egyrészt sok fontos információt sikerült megtudni a gázpalackok különböző fajtáiról, másrészt ezek egyszerű beszerzéséről is. Egyetlen egyszerű telefonhívásba került csupán (sőt, mivel adott volt a lehetőség, visszahívást kért a hölgy másnapra), és néhány napon belül otthon volt az igényelt gázpalack, ugyanis a szolgáltató Budapest területén házhozszállítást is vállal.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy akár néhány évvel ezelőtt is még sokkal körülményesebb lett volna ennek az egész egyszerű ügynek a megoldása. Napjainkban azonban szinte pillanatokon belül sikerült beszerezni a megfelelő méretű, űrtartalmú és nem utolsósorban megfelelő árú oxigénpalackot. Semmi másra nem volt szükség, csak egy telefonhívásra.