Óvd egészségedet a legjobb futócipőkkel!

Hát, ha valamit nehéz manapság vásárolni, az bizony a mobiltelefon.

Jó, persze, ez valójában nagyon sok mindenre érvényes, de a mobilok már tényleg elképesztően széles ár- és minőségbeli skálán elérhetőek. Ilyen kamera, olyan kamera, ilyen G meg olyan G, a különböző szoftverek és folyamatos variálások témájáról már nem is beszélnék. Én speciel attól készülök ki, hogy divat lefelejteni az új típusokról a jack dugót – de most tényleg, ez komoly…? Nyilván, életem legnagyobb problémája ez legyen, de többek között ez az egyik nagy háklim az újhullámos kütyükkel szemben…

Egyébként tényleg nem egyszerű, hiszen lehet, hogy megbízol egy adott márkában, így reflexből azt vásárolnál, de ilyenkor vásárlás után gyakran derül ki, hogy az újonnan vett típus például meg sem közelíti már azt, amit évekkel azelőtt vettél és használtál sokáig elégedetten. Ilyenkor mindenképpen érdemes körbekérdezni ismerősi körben vagy az interneten, hátha van már valaki már osztott meg releváns tapasztalatot a kinézett típussal kapcsolatban.

De sajnos nincs ez másként – egyáltalán – a futócipőkkel sem. A futócipő árak nem kicsit növekedtek, így például itt mindenképpen érdemes tartanod egy ellenőrzést az árról és a vásárlói véleményekről – épp úgy, ahogyan azt már javasoltam az előbb a telefonok kapcsán! Ha szeretnél elkezdeni futni vagy már rutinos vagy, viszont újítani tervezel, én mindkét esetben bátran és örömmel ajánlom ezt az adatbázist. Nagyon sok termék profilra elérhető, megtekinthető, sőt akár össze is hasonlíthatóak – épp úgy, mint például a telefonokkal foglalkozó webáruházak oldalán – a különböző szempontok szerint, amelyeket megadtak és már előre értékeltek is az oldalon.

Ha nincs még konkrét elképzelésed, csupán azzal vagy tisztában, hogy milyen távokra, milyen időjárási körülmények között és milyen terepen használnád, akkor sem kell aggódnod – hiszen elérhető az oldalon egy könnyen kezelhető kis szűrőfelület is, amelynek használatával megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő cipők listáját. Kiválaszthatod a súlyodat, hogy milyen talpvastagság lenne számodra az ideális, hogy pontosan mire szeretnéd használni, szükséges- e lábtámasztás és milyen tempóval lenne a későbbiekben használatban. Ezek mind-mind fontos adatok, ahogyan a szintén választható árkategória is, hiszen ahány ember, annyi típusú “tökéletes futócipő” – nem ugyanaz kell egy versenyző terepfutónak és az edzőterembe heti pár alkalommal lenéző futópadot használónak, ez teljesen egyértelmű.

Akkor is érdemes egy korrekt futócipőre beruháznod, hogyha csak kezdő futó vagy, a magas futócipő árak ellenére – semmiképpen nem célszerű a régi, még a középiskolában használt, már ötször elnyűtt, noname edzőcipőkkel kísérletezni. Az alap funkció ugyan egyezik, de egyrészt nem mindegy a futási élmény miatt sem, másrészt egy jó futócipő ezerszer biztonságosabb és sokkal kevésbé lehet megfelelő használat mellett lesérülni, mint a nem erre kitalált vagy rossz konstrukciójú társaik esetében. Az pedig, hogy egy vásárlói vélemények alapján, valóban futással foglalkozó személy alapján összeállított “cipő profilt” olvashatsz, az abszolút mértékben hozzásegíthet téged ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozd és kiválaszthasd a számodra valóban alkalmas futócipőt. Annak idején jómagam lesérültem, amelynek egyik oka egy rosszul választott cipő volt – a felépülés sokáig tartott és higgyétek el, ha tehetném, visszamennék az időben és alaposabban átfontolnám a választást. Erre lehetőség természetesen (egyelőre…) nincsen, viszont javaslom, hogy tanulj az én példámból és előzd meg a bajt a cipoteszt.hu segítségével, akár már most is!