Telefon nélkül nem lehet

A múlt hétvégét otthon töltöttem a családommal Hódmezővásárhelyen. Úgy döntöttem, hogy visszafelé telekocsival utazom, és amint elindultunk, feltűnt, hogy ebből a kisbusznyi idegenből mindenki a telefonját nyomkodja – a sofőrt kivéve, persze. Rögtön eszembe jutott a családom, és hogy tulajdonképpen mi is egészen hasonlóak vagyunk utazáskor, de gyakran még a közös ebédeknél is.

Én egyébként imádom a telefonomat azért a rengeteg okos dologért, amit köszönhetek neki: a sok funkció és alkalmazás, amivel gyakorlatilag azonnal elérhetek bárkit; kisegít, ha eltévedek; pizzát rendelek, vásárolok. Egyszóval könnyebbé teszi az életem, és utazáskor én is gyakran unaloműzésre használom. Most ahogy végigtekintettem ezen a csapat ismeretlen emberen a telefonjával, valahogy nem volt kedvem hozzá, és végül csak néztem kifelé az ablakon. 

Ahogy haladtunk az autópályán, elhaladtunk egy telephely mellett, ami nem tudom pontosan, melyik céghez tartozhatott, de megragadta a figyelmemet, mert azt láttam, hogy a tetőszerkezet végig van rakva napelemekkel.

Ez a téma már korábban is érdekelt, így automatikusan nyúltam is a telefonomért, hogy utánakeressek a részleteknek, hiába döntöttem el tíz perccel azelőtt, hogy kivételesen végigülöm az utat nélküle. 

Leginkább az érdekelt, hogy milyen lehetőségei vannak egy ilyen nagy volumenű cégnek az energia-ellátást illetően, mert azt gyanítottam, hogy egy ilyen napelem-rendszer beüzemelése bizony igen nagy kiadásokat jelenthet bármilyen vállalat számára. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy hosszú távon gazdaságos befektetés, nem is beszélve arról, hogy egy közismerten környezetbarát megoldásról van szó.

Amit végül találtam az egy nagyon klassz dolog, mert kiderült, hogy léteznek kimondottan vállalatok számára meghirdetett pályázatok, mint amilyen a GINOP-4.1.3-19 elnevezésű napelem pályázat is. Ennek a napelem-rendszerek kiépítésére irányuló pályázatnak a célja 5-10 000 ilyen jellegű projektet támogatni, az összesen 15.000.000.000 rendelkezésre álló keretből. 

2020 szeptemberéig lehet pályázni mikro- , kis- és középvállalkozásoknak. A támogatás értéke 1,5 és 3 millió forint között mozog, fontos ugyanakkor, hogy a napelem pályázat kiírási szabályzatának megfelelően készüljön el a projekt tervezete. Többek között az is meg van szabva, hogy 200.000 Ft/kWp.-nál nagyobb nem lehet a napelemek teljesítményre vetített értéke. Ugyanis ha ennél többre jönnek ki a költségek, a kiépítés bizonyos részét magának a vállalatnak kell finanszíroznia.

Egy ilyen jellegű, hosszú távon is kedvező beruházás biztosan sokakat ösztönöz arra, hogy a környezetbarát napelem-rendszerekre áttérjen; különösen ha pályázati kereteken belül meg tudják oldani a kiépítését. Könnyen el tudom képzelni, hogy sok olyan cég van, amelynek akkor is megéri pályázni, ha végül költségek egy részének fedezését saját zsebből kell állnia.